Kasımpatı namı değer Krizantem; Türkiye’de Kasım ayı ortalarında çıkması sebebi ile Kasımpatı ismi verilmiştir, Kırmızı, pembe, mor ve Sarı gibi rengârenk seyretmesi harika bir çiçektir.
Latince adı ‘chrysanthemumolan’ ve ‘krizantem‘ adıyla anılan kasımpatı çiçeği, sonbahar aylarına renk katan ender rastlanan çiçeklerin başında gelir.
Kasımpatı çiçekleri çeşitli şekillerde çiçek açar ve papatya benzeri, dekoratif, ponpon veya düğmeler olabilir. Kasımpatı çiçekleri çok çeşitli şekil ve boyutlarda, çok çeşitli renklerde büyür. Geleneksel sarıya ek olarak, diğer popüler renkler beyaz, mor ve kırmızıdır.
Aynı zamanda kendisine halk dilinde ölüm çiçeği ismi de denilmektedir.
Kasımpatı çiçeği M.S 2 YY Civarı Çin’de keşfedilmiş bir çiçektir, Çinliler başlarda yapraklarından çay, köklerinden ise yemekler yapmaktaydılar. MS4. YY. Civarı Japonya’ya gelen bu çiçek orada oldukça sevilmiş, oldukça ve yaygınlaşmıştır. Yüzyıllardır hediye olarak gönderilen bir çiçek haline gelmiştir. Yüzlerce farklı çeşidi vardır hatta O kadar çok krizantem türü vardır ki, özel bir sınıflandırma sistemi gerektirirler. Bitkinin yaprakları aslında her iki cinsel kısmı olan çiçeklerdir. Hem ışın hem de disk çiçekleri vardır ve sınıflandırma sistemi çiçeklerin türüne ve büyümeye bağlıdır.
Krizantem çiçeğinin diğer adı kasımpatı çiçeğidir. Bu çiçeğin yaklaşık olarak otuz taneye yakın türü olduğu bilinmektedir.
Kasımpatı (krizantem) Çiçeği Anlamı
Kasımpatı, Kasım ayının çiçeğidir ve bu mükemmel çiçek, Dünya’nın her yerinde çok çeşitli anlamlarla gelir. Asya kıtasında kasımpatı çiçeği, yaşamı ve yeniden doğuşu ifade eder, bu da onlara doğum günleri ve bebek duşları için harika hediyeler yapar. Asya ülkelerinde kasımpatı çiçeğini yeni doğmuş bebeklere hediye olarak götürüldüğü sıklıkla gözlenmektedir. Avrupa’da kasımpatı, bir sempati ifadesi anlamına gelir. Kasımpatı tipik olarak Amerika’da saygı ve onuru simgeleyen bir çiçek olarak görülüyor. Türkiye’de ise genellikle yeni doğmuş bebekler ve çelenkler için kullanılmaktadır.
Sevdiğiniz kişilere ve arkadaşlarınıza verebileceğiniz en güzel çiçeklerden birisidir.
Kasımpatı Çiçeğinin rengi de krizantemin arkasındaki anlamı etkileyebilir. Örneğin, birinden kırmızı bir kasımpatı alırsanız, bu bir aşk sembolüdür. Öte yandan sarı bir kasımpatı çiçeği, ihmal edilen aşk veya üzüntüyü ifade eder. Beyaz kasımpatı, sadakatin ve adanmış sevginin sembolüdür. Genel olarak, krizantemlerin mutluluk, sevgi, uzun ömür ve neşeyi temsil ettiğine inanılır.
Kasımpatı çiçeği Hakkında Bazı İlginç Gerçekler
- Krizantemler tropikal çiçeklerdir. Kasımpatı aslen Avrasya bölgesinde yetiştirildi.
- Kasımpatı çiçeği, 1.000’in üzerinde cins ve yaklaşık 20.000 tür ile çiçekli bitkilerin en büyük ailelerinden biri olan Asteraceae (Compositae) ailesine aittir.
- Kasımpatı, MS 400’de Budist rahipler tarafından Japonya’ya getirildi. Japon imparatorları Krizantem çiçeğini o kadar sevdiler ki, Krizantem tahtlarının üzerine oturdular. Krizantemler, Japonya İmparatorluk Armasında yer aldı.
- Bugün bile, bazı Japon şehirleri her yıl muhteşem krizantem sergileri düzenliyor.
- Kasımpatı, verandalarda konteyner bahçeciliği için çok uygundur.
- Krizantem aromalı çay oldukça popülerdir ve gevşetici olarak kullanılır.
Kasımpatı Bitki Bakımı
- Ekimden sonra Kasımpatı yatakları düzenli olarak otları alınmalı, çapalanmalı ve sulanmalıdır.
- Birkaç hafta sonra, Krizantem fideleri sıkılarak gürleşir.
- Bitkinin gübrelenmesi, krizantemlerin bakımında önemli bir adımdır. Bitkiler çiçek açmaya hazır olduğunda gübreleyin ve çiçek tomurcukları oluştuktan sonra gübrelemeyi bırakın.
- Hastalıkları veya böcekleri / haşereleri tespit etmek için dikkatli bir kontrol yapılmalı ve bunları kontrol etmek için hızlı kontrol önlemleri alınmalıdır.
- Solmuş Krizantem çiçekleri, çiçeklenmenin uzamasına yardımcı olduğu için düzenli olarak koparılmalıdır (2-3 günde bir)
- Krizantemler yaprak bitlerine, bitki böceklerine, yaprak lekelerine ve yaprak nematodlarına karşı hassastır.